Nafplio (Ναύπλιο)

Het vestingstadje Nafplio (15.000 inw.) aan de Argolische Golf is n van de mooiste steden van de Peloponnesos. Nafplio was de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland.

Nafplio

Ideaal voor een dagje weg
Nafplio is vanaf het huis goed bereikbaar en de combinatie van een heerlijk strandje, cultuur en gezellige kleine straatjes met mooie huizen maakt het een absolute aanrader voor een dagje weg.
Net als de rest van Griekenland is het toerisme hier de afgelopen decennia toegenomen, maar ook hier zijn buitenlandse toeristen in de minderheid. Dankzij het (zelfs voor Griekse begrippen) milde klimaat met warmere winters dan in andere delen van het land, is Nafplio in de wintermaanden erg in trek bij Atheners.Tips voor toeristen in Nafplio

Nafplio is één van onze favoriete dagjes weg. Hieronder staan onze tips.

nafplionixOude stad
Als u uw auto bij de haven parkeert, zullen de terrassen als eerste opvallen. Deze zijn prachtig en het is er heerlijk om er te zitten. Maar er is meer, dus vergeet niet om een stukje verder te lopen richting de oude stad. Hier vindt u de smalle straatjes die steil omhoog lopen tussen de oude huizen met fraaie bloemen die de balkons versieren. Natuurlijk heeft de oude stad een plein; dit plein heet Syntagma en is omgeven door Venetiaanse gebouwen en terrassen. In de oude stad kunt u ook uitstekend winkelen.nafplio

strand nafplionixStrand
Nafplio heeft een klein strand aan de voet van het Palamidi Fort. Het strand bestaat uit twee delen. Vanaf het kiezelstrand kunt u zo het water in lopen, een eindje verderop duikt u het helderblauwe water in vanaf een stenen strand. Verder zijn er uitgebreide voorzieningen: parasols, omkleedhokjes en er is een café.
Het strand is op twee manieren te bereiken. Vanaf het Nikitara Plein kunt u de weg omhoog, langs een kleine waterval, nemen richting het zuiden. Aan het einde van de weg bevindt zich een parkeerplaats. Een andere, veel mooiere, route is via de Aktí Miaoúli. De route begint bij de lange rij cafés aan de haven. Loop langs de terrassen, voorbij de golfbreker aan uw rechterkant. De weg lijkt dood te lopen, maar blijf de weg langs het water volgen. De Aktí Miaoúli verandert in een prachtige wandelroute om het schiereiland Its Kalé heen. Na ongeveer 10 minuten lopen komt u bij het strand aan.

Palamidi Fortress Palamidi
Het Palamidi fort is voor Griekse begrippen aardig bewaard gebleven, maar is toch een rune. Desondanks is een bezoek de moeite waard, al is het alleen al voor het prachtige uitzicht. Het fort is namelijk gebouwd op een enorme rots, 216 meter boven de zeespiegel. Dat bood de toenmalige bezetters van Griekenland (Venetianen) in de 17e eeuw namelijk een handige voorsprong op aanvallers. Zij bouwden een perfect gesynchroniseerd systeem van versterkingen, volgens de destijds beproefde methoden. Nadat de Turken het in 1715 veroverden, kregen uiteindelijk de Grieken in 1822 het fort in eigen handen.

Uitzicht vanaf Palamidi Fortress

Het fort bestaat uit verschillende onderdelen. De wandeling langs de muren levert vooral prachtige uitzichten op. Aan de ene kant ziet u het oude centrum van Nafplio aan de voet van de rots liggen, de andere zijde biedt een prachtig uitzicht op zee en vanaf weer een andere kant kijkt u uit over de provincie en het nieuwe deel van Nafplio.
Het kasteel zelf bestaat uit acht bastions, omgeven door muren. Een kerk ontbreekt uiteraard niet en de gevangenis waar de Griekse oorlogsheld Kolokotronis opgesloten heeft gezeten is ook te zien.

PalamidinixBehalve het uitzicht heeft het fort nog iets fascinerends. Namelijk de weg ernaar toe. Vanaf de stad lijkt het alsof er maar n mogelijkheid is, namelijk de legendarische 999 treden beklimmen. Dat is op een bloedhete middag in juli -en ik kan dat weten- niet bepaald een aanrader. Met lagere temperaturen is het wel iets om eens te doen. Het uitzicht is prachtig en uw fort-ervaring is optimaal.

Deze zogenaamde fort-ervaring is minder spectaculair, maar wel een stuk comfortabeler als u met de auto via de 25 Martiou str het oude centrum uitrijdt en via de weg omhoog de ingang aan de andere zijde van het fort benadert. U kunt daar parkeren en er is een kiosk met versnaperingen om uzelf nog eens extra in de watten te leggen.

Tip: de (soms steile) paden in het Palamidi Fortress zijn op veel plekken extreem glad. Zorg dus voor schoeisel met grip!

Vestingeiland Bourzi
Bourzi maakte eeuwenlang onderdeel uit van de verdedigingswerken van Nafplio. Tegenwoordig vinden er muzikale optredens plaats en is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het kasteel met een boot vanuit de haven van Nafplio.

Archeologisch museum
Het Archeologisch museum van Nafplio is gehuisvest in n van de monumentale gebouwen aan het mooie Syntagma plein in het centrum van Nafplio.
De tentoonstelling beslaat de eerste en tweede verdieping. Zowel voorwerpen uit de prehistorie als wat recentere museumstukken zijn tentoongesteld. Behalve van voorwerpen maakt het museum ook gebruik van bewegende beelden en computers om het leven van de mensen in een ver verleden weer te geven.
De expositie is het resultaat van vele opgravingen in het gebied rond Nafplion.

Het museum is geopend van 0830 uur tot 1500 uur, op maandag gesloten.

Festivals
Muziek festival: half juni vindt jaarlijks gedurende 10 dagen het muziekfestival plaats in Nafplio.
Maritiem festival: elke twee jaar begint op de laatste zondag in juni het maritieme festival.

Foto's
Uitzicht Straatje Nafplio

Terras Nafplio Bourtzi vanaf palamidi

Bereikbaarheid
U kunt op twee manieren naar Nafplio. De eerste route gaat langs de oostkust. De 80km weg die langs Almyri loopt, gaat richting Epidauros en dan naar het westen richting Nafplio. De afstand is dan ongeveer 70 km en de reistijd bijna 1,5 uur.
U kunt echter ook over de snelweg en dan het laatste deel richting Nafplio over een 80 km weg. Het scheelt een kwartier met de eerste route, maar het is wel bijna 15 km verder.

copyright villa almyri 2015