Korinthe (Κόρινθος)

Het moderne Korinthe ligt aan de kust, op 15 kilometer van het huis in Almyri en is vanaf de villa de dichtstbij gelegen stad.

Nieuwe stad
In 1858 werd de oude stad verwoest door aardbevingen en werd een aantal kilometer verderop herbouwd. Daarom wordt ook wel gesproken van Ancient Corinth als men het over het oude Korinthe heeft. Van de oude stad met het theater, odeum en markten zijn alleen runes overgebleven.

De architectuur en aanzien van het nieuwe Korinthe doet geen recht aan de rijke geschiedenis van de plaats. De stad speelt echter wel een zeer belangrijke regionale rol. Korinthe heeft meer dan 30.000 inwoners en zorgt als de derde stad van de Peloponnesos voor werkgelegenheid en voor huisvesting van forenzen werkzaam in Athene.

Korinthe is daarom wel een stad waar u alles wat u nodig hebt kunt vinden. Zo kunt u er prima winkelen in de vele winkelstraten. Ook ligt hier het treinstation met een directe verbinding naar Athene en Patras. Daarnaast vindt u hier twee grote supermarkten. Natuurlijk ontbreekt een groot ziekenhuis niet, evenals een haven, een bioscoop en alle andere voorzieningen die u van een stad kunt verwachten.


Toeristische attracties

Wij zijn regelmatig in Korinthe geweest en kennen de stad goed. Hieronder staan onze tips.

Kanaal van Korinthe
Kanaal van Korinthe, foto: villa-almyri.nlDe belangrijkste toeristische trekpleister (6 km ten zuiden van Korinthe) is het wereldberoemde Kanaal van Kortinthe. De Romeinse consul Nero liet in het jaar 67 n. Chr graven beginnen. In 1893 was het Kanaal af. Het heeft een lengte van 26 km en de wanden zijn 70 meter hoog. Dankzij dit kanaal hoeft de scheepvaart niet meer om de hele Peloponnesos heen te varen. De bruggen die in het water zakken, maken het kanaal extra speciaal.

De bruggen van het Kanaal van Korinthe liggen 70 meter boven de waterspiegel. Ideaal voor bungyjumpen! Met het bedrijf ZuluBungy kunt u een onvergetelijke adrenalinekick krijgen.
Iets minder spectaculair, maar zeker niet minder leuk is een boottocht vanuit Loutraki door het Kanaal van Korinthe.

 Acrocorinth
Ακροκόρινθος, ofwel Acrocorinth is een monolitische rots die boven Ancient Corinth uittorent. Dit was de acropolis van de oude stad en een vesting van de oudheid tot de 19e eeuw. Nu biedt Acrocorinth een interessante wandeling en een fantastisch uitzicht over Korinthe, het Kanaal, de zee en zelfs Almyri. Zie ook de film hieronder.


 

Ancient Corinth
Hier staan de resten van de oude stadstaat. De eerste opgravingen vonden plaats in 1892 en in de jaren 30 van de vorige eeuw werd hier het museum geopend. Het archeologisch museum bevat vele voorwerpen uit de Griekse oudheid en de Romeinse tijd. Het meest opvallend is de tempel van Apollo.

Lunch/ terras
In Korinthe zijn verschillende leuke terrassen en lunch gelegenheden. De meest in het oog springende zijn de terrassen aan de weg voor de haven/ het plein langs het water: de Odos Damaskinou. Dit is de weg waarop u de stad binnenrijdt als u vanaf Almyri via de B-weg naar Korinthe gaat.

Een zeer aangename plek om te gaan zitten voor een lunch of een kop koffie is het terras van bakkerij Pietries aan de Leoforos Ethnikis Antistateseos; de hoofdstraat van Korinthe (te herkennen aan de palmbomen in het midden) die van de haven richting station gaat. Ook in de winkelstraten vindt u goede terrassen.

Bioscoop
Korinthe heeft een fraaie bioscoop aan de Odos Damaskinou. Dit is de weg waarop u de stad binnenrijdt als u vanaf Almyri via de B-weg naar Korinthe gaat.

Carnaval
Ook in Griekenland wordt carnaval gevierd. En hoe! Patras is de carnavalshoofdstad, maar ook in Korinthe wordt het feest uitbundig gevierd. En van de hoogtepunten is de optocht. Op de zaterdagmiddag is de bonte stoet met muziek en feestvierende mensen te zien in de hoofdstraat van de stad. Een carnavalsoptocht waar u zich niet warm voor hoeft aan te kleden, tussen de palmbomen van de Leoforos Ethnikis Antistateseos.

Winkelen
Korinthe kent een aantal winkelstraten. Hier kunt u voor allerlei producten terecht: van mobiele telefoons tot kleding. Houdt u er wel rekening mee dat de winkels in de middag gesloten zijn.
De openingstijden:
ma, wo, za van 8.30u tot 14.30u
Di, do, vr van 8.30u tot 13.30u en van 17u tot 20u.

De winkelstraten bevinden zich in het centrum, aan de kant van de haven. Het best kunt u de brede Leoforos Ethnikis Antistateseos in lopen en dan ziet u aan de rechterkant winkelstraten.

Voorzieningen

Ziekenhuis
Λεωφόρος Αθηνών 53 (Leoforos Athinion 53)
Tel +30 27413 61400
www.hospkorinthos.gr

Politie
Voor toeristen: + 30 27410 23282
Algemeen: + 30 27410 81100 of + 30 27410 71111

 

Bereikbaarheid

TreinDe auto
Vanuit Almyri kunt u op twee manieren naar Korinthe. U kunt via een B-weg naar Korinthe of via de snelweg E94.

De trein
Korinthe is met de omgeving verbonden met de suburb-spoorlijn genaamd Proastiakos (Προαστιακός). Het station in Korinthe is klein en overzichtelijk. De broodjes in de stationswinkel zijn een absolute aanrader voor een prettige treinreis. Het station is het best te bereiken via de snelweg richting Patras. Parkeren is gratis.

De treinen vertrekken één keer per uur en soms één keer in de twee uur. Bovendien vertrekken ze niet ieder uur op dezelfde minuut. Zie ook www.ose.gr. Bij een vakantiehuis huren in Almyri hoort natuurlijk een dagje naar Athene! Pak dan de trein vanaf Korinthe. Kosten zijn 10 euro voor een retour. 65-plussers krijgen korting.

copyright Villa Almyri 2015