Het klimaat

"Εδώ, φίλε μου, οι τέσσερις εποχές είναι δυο: άνοιξη και καλοκαίρι."
Κλεάνθης

("Hier, beste vriend, zijn de vier seizoenen er twee: lente en zomer.")

Griekenland is n van de warmste en droogste landen van Europa. Al kent het veel verschillende klimaten.
Almyri heeft een mediterraan klimaat. De winters zijn zacht en de zomers droog en warm. Ten westen van Almyri en Korinthe vindt u veel hoger gelegen gebieden; in deze bergen is het 's winters koud en ligt er sneeuw. De berg Chelmos huisvest dan ook een skioord. Zelfs op zo'n korte afstand kunnen de verschillen in temperatuur groot zijn in Griekenland.

Het kan erg warm zijn in juliZomer in Griekenland
De zomer begint op de Peloponnesos vroeg. Al in maart zijn er in Almyri warme zomerse dagen en dat aantal neemt in de loop van het jaar rap toe. In april en mei staat de natuur in bloei.
Juli en augustus zijn heet. Gemiddeld 33 graden in de schaduw en nagenoeg geen neerslag; zelfs nauwelijks bewolking. Ieder jaar zijn er hittegolven met temperaturen boven de 40 graden; verkoeling in het frisse zeewater is dan een aanrader. Het gras is dor, maar de bomen blijven wel groen. De Griekse zomer duurt lang, zelfs tot eind oktober zijn er mensen die in de zee zwemmen.

Zachte wintersTuin in februari 2010
De winters zijn zacht. Het vriest zelden in Almyri, maar het weer is wisselvallig en een regenachtige dag met 10 graden is niet zeldzam. Athene wordt in de wintermaanden zelfs zo nu en dan geteisterd door sneeuwval. Het weer kan echter snel omslaan. Als de zon eenmaal doorbreekt is het warm en dan kan het in februari zomaar 22 graden worden - in de schaduw. De foto hiernaast is in februari genomen bij een temperatuur van 19 graden.

Neerslag
In Griekenland valt de meeste neerslag in de periode november - maart. In de zomer is er nauwelijks regen.

Wind: de Meltemi
In de zomer waait er gewoonlijk een zwakke wind, alleen de windsoort “Meltemi” kan wel eens opkomen en dan kan de wind een windkracht bereiken van 7 8 Beaufort. Deze wind uit noordelijke richtingen waait onder een strak blauwe hemel meerdere dagen achter elkaar, en kan dan plots weer verdwenen zijn. De Meltemi is op zijn sterkst tussen half juli en half september. In de praktijk levert deze wind vooral verkoeling op aan het strand en iets hogere golfjes aan zee; behalve een pet die weg waait hebben vakantiegangers er geen last van.
In de winter waait het over het algemeen een harder en stormt het ook vaker op zee.

gemiddelde temperatuur in Nederland en Griekenland
Gemiddelde temperatuur in Nederland en Griekenland (bronnen: knmi.nl en meteonet.nl)

gemiddelde neerslag in Nederland en Griekenland
Gemiddelde neerslag in Nederland en Griekenland in mm's (bronnen: knmi.nl en meteonet.nl)

Perfect in april t/m oktober
Al met al is Almyri een perfecte plek voor de periode april t/m oktober. In het voor- en najaar kunt u er zwemmen en genieten van het mooie weer. Ook zijn dan de toeristische attracties minder druk en is het vliegen goedkoper. De beste periode voor een actieve (wandel)vakantie is mei-juni. Het weer is stabiel en aangenaam en de natuur laat zich van zijn mooiste kant zien (groen en ontelbare bloemen).
De zomer is echt zomers: warmte, tot laat buiten zitten, zon, zee en u hoeft zich geen zorgen te maken over weersvoorspellingen.

Kalavrita Ski CenterDe winter in Almyri is zacht, maar kan soms behoorlijk fris zijn. En in de bergen bij Kalavrita gaan de Grieken skieen!

 

 

copyright villa almyri 2015

privacy - algemene voorwaarden