Bergen Kyllini  en Chelmos

Dat Griekenland veel meer is dan alleen zon, zee en historie, zult u merken in het gebied ten westen van Korinthe. Slechts een paar minuten rijden van de stranden bij Xilokastro begint een fantastisch gebied, met nog nauwelijks ontdekte serie bergketens. Hier draait alles om de bergen Kyllini en Chelmos, met hun prachtige uitzichten, kronkelende weggetjes, wilde rivieren en in rotsen gebouwde kloosters.

Wandelen, fietsen, skin
Voor bezoekers is het gebergte perfect. De natuur is er wild, maar de bergen zijn vrij toegankelijk. Met een hoogte van 2374 (Kyllini) en 2341 (Chelmos) zijn ze hoog, maar niet te hoog. Wandelaars en fietsers kunnen zichzelf hier op vrijwel ieder niveau uitleven. Steeds meer wandelroutes worden hier uitgezet en gemarkeerd, al kan markering op cruciale plekken ontbreken. Het Europese langeafstandsnetwerk voor wandelaars (E4) loopt ook door de Peloponnesos. Desondanks is er niet altijd een mogelijkheid om te overnachten, waardoor een eigen tent geen overbodige luxe hoeft te zijn. Zie deze pagina's dus vooral ter inspiratie en maak gebruik van goede kaarten en informatie van deskundigen om uw activiteiten goed voor te bereiden.
Behalve wandelen en fietsen kunt u in de winter ook skieen in dit gebied!


Toeristische tips

Kyllini (Κυλλήνη)
Mt. Kyllini heette tijdens de Turkse bezetting Mt. Ziria. De Griekse regering heeft de berg, nadat het land onafhankelijk werd, weer de naam uit de Griekse Oudheid gegeven: Kyllini, de berg waar Hermes werd geboren. Kyllini is de op n na hoogste berg van de Peloponnesos. De bergtoppen zijn voor een groot deel kaal en rotsachtig, tot 2000 meter hoogte vindt u weelderige begroeiing.

Er is een observatiepost op een hoogte van 908 meter (22.67 oosterlengte en 37.97 noorderbreedte).

Bezoek vooral de prachtige Flabouritsa vallei, waar u kennis maakt met de bijzondere flora en fauna van de Peloponnesos. Ook het meer Dasiou is meer dan het bezoeken waard met in de lente velden vol wilde bloemen. Aan de westkant van Flabouritsa, vindt u de grotten waar Hermes volgens Griekse mythologie is geboren.

Het dorpje Ano Trikala is op 1000 meter hoogte een ander mooi doel voor uw reis. Het biedt een spectaculair uitzicht over de Golf van Korinthe. Ondanks dat het dorp zich aan de noordkant van de berg bevindt, vangt het genoeg zon voor de vele fruitbomen. Vanaf het dorp hebt u ook zicht op de lager gelegen gebieden aan de voet van de berg met vele kilometers aan olijf- en fruitbomen.

Ongeveer een kilometer boven Ano Trikala ligt het klooster Ag. Vlasiou, als u de weg verder omhoog vervolgt, dan komt u bij n van de twee schuilplaatsen beheerd door de Greek Alpine Club.

De kleinste bergtop (Kleine Zirinia) is vanaf dit punt te beklimmen in 3 uur, Grote Zirinia in 3,5 uur. Overigens is deze schuilplaats ook prima als uitvalsbasis te gebruiken voor mountainbikers, mede dankzij de onlangs aangelegde paden.

Ten zuiden van de prachtige bergtoppen van Kyllini liggen de Stymphalia Vallei, de Pheneos Vallei en het Stymphalia Meer. Vooral het meer en de Pheneos Vallei zijn aanraders.

nixBereikbaarheid
Kyllini is het best te bereiken door de snelweg E94 van Korinthe naar Patras te nemen en bij Xilokastro de snelweg te verlaten om aan de weg omhoog te beginnen.Chelmos (Χελμός)
Mt. Chelmos, ook bekend als Aroania (Αροάνεια), is een prachtige bestemming voor een dag of aantal dagen in de bergen. De berg en de dalen er omheen bieden alle ruimte aan wandelaars, fietsers en in de winter aan skiërs. U wordt verrast door kleine kerkjes in de rotsen, diepe kloven en ravijnen, bergmeertjes en rivieren als de bekende rivier Styx.

U kunt skiën in de Chelmos Ski Area, het op één na grootste skigebied van Griekenland, ligt 14 kilometer van Kalavryta. Het steeds populairder wordende gebied heeft stoeltjesliften, twaalf pistes van in totaal 20 km. Uiteraard zijn er genoeg restaurants en cafés om het bezoek van de wintersporter te veraangenamen.  

Als u niet gaat skieen, maar wandelen kunt u toch de weg richting Kalavryta nemen, maar afslaan richting Kato Lousi. Veel wandelaars kiezen deze plaats namelijk als startpunt om de berg Chelmos te beklimmen. 

Behalve Kato Lousi, is ook het zuidelijker gelegen Kleitoria een goed startpunt voor wandelingen in alle richtingen, waaronder naar Chelmos.
De rotsen rond Kalavryta bieden ook plaats aan Mega Spileo, het klooster op 900 meter, stijf tegen de bergwand gebouwd.

Spectaculaire treinreis
Een andere mogelijkheid om van de mooie natuur te genieten die Kalavrita en omstreken te bieden hebben is een ritje met een lokale trein te maken.

En van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld; en de mooiste van de Balkan start namelijk op iets meer dan n uur rijden van onze villa in Almyri. De treinverbinding genaamd Odontotos ligt tussen Diakopto aan de kust en het veel hoger gelegen Kalavryta. Tijdens de ruim een uur durende treinreis wisselen uitzichten op stroomversnellingen en diep gelegen ravijnen elkaar af. Via zes tunnels en veertig bruggen klimt de trein naar duizelingwekkende hoogte met een maximumsnelheid van 40 km per uur en 6 km per uur op de steilste stukken.

Eind 2008 werd de lijn na een aantal jaar onderhoud weer in dienst gesteld. De oude trein uit 1960 werd vervangen door een splinternieuwe variant.

Als u van plan bent om met deze trein het gebied te verkennen, is het verstandig om van te voren de dienstregeling te controleren. Deze schijnt met enige regelmaat te veranderen. U kunt bellen met +302691043206 voor actuele tijden of op www.ediakopto.gr kijken. In weekenden rijdt de trein overigens vaker dan doordeweeks, maar rijdt nooit meer dan vijf keer per dag.
Daarnaast is het verstandig om ruim voor de trein vertrekt een kaartje te kopen, op drukke dagen kan de reis uitverkocht zijn. Het is niet mogelijk om te reserveren.

Kalavrita
Filmpje van de treinreis op YouTube.

Meer informatie over wandelen
De Hellenic Federation of Mountaineering and Climbing is de koepelorganisatie van ongeveer 75 alpine clubs. De federatie heeft verschillende uitgaven over de E4 en E6 wandelroutes in onder andere Engels en Duits gepubliceerd. Daarnaast geeft de federatie een gratis gids uit met de schuilplaatsen in de bergen, plus verschillende andere (betaalde) gidsen voor wandelen in Griekenland. De laatste zijn echter vooral in het Duits geschreven.
Websites:
www.gtp.gr
www.eooa.gr

Hellenic Alpine Club of Korinthos
Koop hier kaarten van Mt. Chelmos en Mt. Kyllini

copyright villa almyri 2015