Athene (Αθήνα)


panorama Athene
Athene is een gigantische stad. (Foto: nicolascretton.ch)

Eeuwen geleden vormde Griekenland de bakermat van de Westerse beschaving, waarvan Athene het absolute middelpunt was. Maar in de jaren daarna was Athene een vrij onbetekende stad in een land dat 400 jaar Turkse bezetting kende. Als onderdeel van dit Ottomaanse Rijk werd het verwaarloosd, de daaropvolgende bevrijdingsoorlog was verwoestend. 60% van de stad werd vernield en de hoofdstad telde in 1834 een schamele 8.000 inwoners. Dat inwonersaantal nam echter snel toe; rond 1900 waren het er 125.000 en vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de 1 miljoen gepasseerd.

Armoede op het platteland dreef mensen naar de stad. De oude huizen (van krotten tot prachtige herenhuizen) werden massaal gesloopt en verruild voor betonnen polykatoikia (blokkerige gebouwen van 4 tot 10 verdiepingen met appartementen). Van serieuze planologie was geen sprake, de stad ontplofte en zowat iedere straat stond vol auto's: dubbel geparkeerd of ronkend en toeterend muurvast in een file.

Begin jaren '80 woonden er in Athene stad niet minder dan 3 miljoen mensen. Ondanks de smog en hitte bleef het meer mensen trekken. Vandaag de dag wonen er 4,7 miljoen mensen. De noord- en oostgrens van de stad wordt gevormd door bergen. In het westen en zuiden ligt Piraeus, de haven. Veel verder uitbreiden kan domweg niet meer.

Syntagma
Syntagma plein. (Foto: villa-almyri.nl)

De Olympische Spelen van 2004 betekenden een enorme impuls voor Athene. Vooral het openbaar vervoer werd onwaarschijnlijk goed aangepakt. Behalve een trein door de stad, kwam er ook een metro, die nu zeer frequent vele Atheners en toeristen vervoert. Daarnaast werd geïnvesteerd in het mooier en leefbaarder maken van Athene. Veel nieuwe hotspots zijn er bijgekomen zoals Gazi en gigantische overdekte winkelcentra schoten als paddestoelen uit de grond. Ook de crisis kent positieve kanten; er is minder verkeer en dus veel minder luchtvervuiling dan in de jaren '80.

De stad Athene verkennen
Athene staat alles behalve stil. Voor iedereen valt er van alles te beleven. Zoals uit de tekst hierboven al duidelijk is, is Athene echter niet een "standaard" stad. Wat voorbereiding is noodzakelijk. Athene biedt heerlijke mogelijkheden voor een paar dagen er even helemaal tussenuit te zijn. Soms moet je kiezen voor de toeristische attracties, soms moet je er ver weg van blijven.

Acropolis
De Acropolis. (Foto: villa-almyri.nl)

De bekendste toeristische attractie is natuurlijk te vinden op één van de mooie heuvels van de stad. Hier staat de legendarische Acropolis met de perfecte architectuur van het Parthenon, de tempel van Nike en het Erechtion.
Voor een andere kijk op de Acropolis, is het de moeite waard om de straatjes rond de heuvel Filopappou te beklimmen en vanaf de top van de heuvel de Acropolis te bewonden. Uiteraard is naast de Acropolis het nieuwe Acropolismuseum te vinden. Een prachtig museum waar veel oude beelden die ooit op en rond de tempel stonden, te zien zijn.

Acropolis
De Acropolis vanaf Filopappou. Deze foto lijkt uit een oud fotoalbum te komen door (o.a.) de bossen aan de voet van de heuvel en het ontbreken van bebouwing, maar is gemaakt in april 2012. (Foto: villa-almyri.nl)

Athene kent veel musea. Denk bijvoorbeeld aan de musea van Benaki die collecties beheren varierend van Islamtische kunst tot moderne kunst. En natuurlijk het Nationaal Archeologisch Museum in Omonia.Aan de voet van de Acropolis ligt wel de bekendste wijk van Athene: Plaka. Hier kunt u terecht voor souvenirshops en eetgelegenheden, maar de wijk is erg toeristisch en de Atheners vermijden dit gebied massaal. Een bezoek aan Plaka kunt u daarom het best kort houden.
Mede dankzij de komst van de Olympische Spelen kent Athene een prachtige wandelpromenade. Waar eerder bussen en auto's vast stonden, is het nu mogelijk om al slenterend langs diverse musea en oudheden te gaan. Deze promenade ligt in het verlengde van de winkelstraat Ermou. Hier vindt u veel bekende merken en terrasjes. Aansluitend ligt het plein Syntagma, met het parlementsgebouw. Voor toeristen vaak een logische plaats om heen te gaan, maar geen enkele Athener zal u aanraden om Syntagma te bezoeken. Zij geven zelf de voorkeur aan bijvoorbeeld de wijk Gazi. Waar in het verleden een gasfabriek stond, is sinds 2007 een nieuwe hotspot met kunst, cultuur, restaurants en cafés ontstaan. Hier vermaken de Atheners zich dag en nacht. Gazi kun je bereiken via de wandelpromenade, maar beter nog met de metro: station Keramikos.

Psyrri
Terrassen in Psyrri.

Een andere wijk die het bezoeken waard is, is Psyrri. Overdag lijkt hier niet zoveel te gebeuren, maar naarmate de zon verder richting horizon glijdt, wordt Psyrri levendiger. Het Soho van Athene komt tot zijn recht zodra de cafes, bars, restaurants en ouzeries vol stromen met Grieken. Psyrri is goed te bereiken via het metrostation Monastiraki.

U kunt de nacht afsluiten in één van de vele grote en kleine clubs, waar vele Grieken dansen tot in de vroege uurtjes. In de winter vindt u de meeste nachtclubs in het centrum rondom het Syntagma Plein, in Psyrri, Pangrati en Kolonaki. De clubs zijn geopend van 22.00 uur ‘s avonds tot 6.00 of 7.00 uur ’s ochtends. Het merendeel van de clubs wisselt van locatie: in de zomer vindt u ze in de buurt van Glyfada, een buitenwijk van Athene.

 

Winkelen in Athene
In de stad waar bijna 5 miljoen mensen wonen, is winkelen natuurlijk heel goed mogelijk. U kunt dat uiteraard doen in het centrum in en rond de straat Ermou, die uitkomt op het Syntagma plein. Op de hoek vindt u bijvoorbeeld Public, een warenhuis vol DVD's, CD's en boeken. Voor boeken kunt u echter ook terecht in de grootste boekhandel van de stad Eleftheroudakis. Deze bevindt zich in de straat Panepistimiou, parallel aan Ermou.

Als u het winkelen wilt combineren met een strand en lekker eten, dan kunt u het best naar Gyfada. Deze dure wijk kent vele winkels, en dan met name kledingzaken. Glyfada is te bereiken met een bus (vanaf het laatste metrostation Aghios Dimitrios. Een andere wijk voor het echte shoppen is Kiffisia. Ook hier vindt u de luxe merken en restaurants, maar dan in een mooier winkelgebied. Kifissia is te bereiken vanaf het centrum met de trein (laatste station, in Noord-Athene).

The Mall
Eén van de overdekte winkelcentra in Athene.

Athene kent de laatste jaren ook veel overdekte winkelcentra, vaak gecombineerd met bioscopen en cafés en dakterrassen. De grootste is The Mall naast station Neratziotissa (noord). Met vier verdiepingen en 200 winkels is het één van de grootste overdekte winkelcentra van Zuid-Oost Europa. Een andere bevindt zich nabij metrostation Aghios Dimitrios. Vanaf station Egaleo (west) kunt u met een gratis pendelbusje naar het overdekte winkelcentrum River West.

Sluitingstijden zijn niet wettelijk geregeld, veel winkels houden echter wel de vroegere regels aan:
ma, wo, za van 8.30u tot 14.30u.
Di, do, vr van 8.30u tot 13.30u en van 17u tot 20u.
Souvenirwinkels zijn dagelijks geopend.Openbaar vervoer
TreinZoals gezegd is het openbaar vervoer in veel delen van de stad uitstekend. Ieder deel van de stad is makkelijk te bereiken via metro, tram of trollybus. De prijzen zijn laag en de metro's rijden frequent. Daar komt bij dat de vervoermiddelen en stations over het algemeen zeer modern zijn.

Athene is gigantisch, hou dus rekening met lange reistijden en een drukke spits. Met trein, metro en bus van noord naar zuid kost je al snel meer dan 2 uur reistijd. Neem liever de metro dan de bus, dat reist sneller en comfortabeler.

Metro Athene
Metrokaart van Athene. Klik hier voor grotere versie.

Geen zin in files en ellende op de Griekse wegen als je een dagje naar Athene gaat? Pak dan de trein vanaf Korinthe, dat is heel goed te doen.

copyright villa almyri